Cole Porter’s “Kiss Me Kate”

0

Συντελεστές :

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου

Kiss me,  Kate, ή …  φίλα με Καιτούλα !!-όπως  … προτιμά ο μαέστρος !

Από τους Ειρήνη Κουλούρη και  Pasquinate

 

Αυτό που μας έβαλε κυρίως σε περιέργεια να πάμε να δούμε την παράσταση ήταν η πολυσυζητημένη στις εφημερίδες «ιδιοφυής ενορχήστρωση» τού Πόμπερτ Ράσελ Μπένετ, του 1948.  Όμως δεν ήταν μόνον αυτή  τελικά. Ήταν η όλη «τρέλα». Το χιούμορ, το κέφι, η τρελή ιδέα να μπλέκονται εποχές και τόποι (ως και το ίδιο το παρόν, στο Ηρώδειο)

‘-Ωραίο  μαγαζί !

-Και αρχαίο !

-Δεινόσαυρος !

-Και  διαμπερές!΄

( Ένα μικρό δείγμα που συγκρατήσαμε !) στα κείμενα, που ήταν  τόσο αστεία, σα νάταν γραμμένα για  τον Καρακατσάνη.  Ή, ένας Αριστοφάνης σημερινός. Σε ελεύθερη μετάφραση του ίδιου τού μαέστρου Γιώργου Πέτρου και του Πάρη Μέξη (που μαζί έκαναν και τη σκηνοθεσία). Κάτι μαγικό,  η παράσταση, πόσο κρίμα που δεν μπορούσε να την δει όλος ο κόσμος, αλλά θα μου πείτε, ποιός θα πλήρωνε τους καλλιτέχνες. Μόνο μία η παράσταση. Η Ειρήνη Καράγιαννη εκπληκτική στο ρόλο της στρίγγλας (δηλαδή υστερικής)  να αλλάζει φωνές ανάλογα με την «διάθεση» και στη ομιλία και στο τραγούδι. Ένας ολόκληρος Βουτσάς στο ρόλο του βαρήκοου-ίσως και σε πρώτο στάδιο Αλτσχάϊμερ !- πατέρα των δύο κοριτσιών, ένας Χάρης Ρώμας, ένας  Αλέξανδρος Μυλωνάς, και τόσοι άλλοι.  Πότε σκέτο θέατρο, πότε θέατρο και τραγούδι από τους ίδιους τους τραγουδιστές(και πόσο καταπληκτικοί ηθοποιοί οι ίδιοι τους), πότε μόνον μουσική. Ένα πολλαπλό, ξέφρενο θέαμα και άκουσμα. Πραγματικά εκπληκτικό. Σκηνές με παιδιά πολύ όμορφες, κοστούμια πανέμορφα, όλο χρώμα. Μιά απογείωση.  Το Kiss me, Kate, θεωρείται το πιο κλασικό Μιούζικαλ στην ιστορία του Μπρόντγουέϋ. Έργο εμπνευσμένο από τη «Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ, όπως ξαναείπαμε πιο πάνω σε ένα τρελό μπέρδεμα …. χωρόχρονου, με τα πρόσωπα να γίνονται μιά Kατερίνα και μιά Lilly Vanessi, μιά Bill και μιά Λουκέντιος και πάει λέγοντας, αφού ήταν… θέατρο μές στο θέατρο και μές στο θέατρο, σαν πολλαπλός καθρέφτης. Όπως λέει και ο ίδιος ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, που τον έχομε ξαναδεί στις εκπληκτικές πάντα δουλειές του «το κατατάσσουν στα σημαντικότερα  έργα μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα…»      «…κινείται με ευκολία ανάμεσα  στην όπερα, την οπερέτα, το μπαλέτο, τη jazz, το συμφωνικό ήχο, αλλά και την avant-garde της δεκαετίας του ΄40 …».  Όλοι οι καλλιτέχνες, πραγματικά, ήταν όλοι τους εκπληκτικοί. Θαυμάσιοι.

KISS ME KATE

Κείμενο Sam και Bella Spewack

Στίχοι/Μουσική Cole Porter

Σκηνοθεσία /Μετάφραση : Πάρις Μέξης-Γ ιώργος Πέτρου

Σκηνικά-κοστούμια : Αλεξία Θεοδωράκη

Χορογραφίες : John Todd

Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος

Μουσική προετοιμασία/Διδασκαλία Χορωδίας/ Πιάνο : Δημήτρης Γιάκας

Βοηθός Μαέστρος & Μουσική προετοιμασία : Νίκος Λαάρης

Βοηθός σκηνοθέτη : Γεωργίνα Γερμανού

Ερμηνεία αλφαβητικά :

Χάρης Ανδριανός

Κώστας Βουτσάς

Ειρήνη Καράγιαννη

Νάντια Κοντογεώργη

Ιάσονας Μανδυλάς

Αλέξανδρος Μυλωνάς

Δημήτρης Ναλμπάντης

Χάρης Ρώμας

Κωνσταντίνα Τσιριμώνα

Γιάννης Φίλιας

Μιχάλης Ψύρρας

Αποστόλης Ψυχράμης

Χορός :

Μιμή Αντωνάκη

Αυγή Παναγιωτοπούλου

Ελένη Σταμίδου

Μιχάλης Κριεμπάρδης

Συμμετείχε φωνητικό σύνολο

 Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Share.

About Author