Το ερπετικό

0

ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ Η ΚΑΚΙΑ

Το ερπετικό

Αρετή – Το θέμα δεν είναι μόνον, ότι ο πιο πολύς κόσμος κουτσομπολεύει και κάνει κακίες και βλακείες και γελοιότητες και ηλιθιότητες. Το θέμα είναι ότι ο περισσότερος κόσμος λειτουργεί με το ερπετικό κομμάτι του εγκεφάλου.

Κάκια -Καθαρά εκείνο που λέμε «φίδι», δηλαδή. Τυχαίο; Δεν νομίζω !

Αρετή -Οι περισσότεροι άνθρωποι στη συμπεριφορά τους λένε τρομακτικά ψέμματα.

Κάκια – Διαβάλλουνε …

Αρετή -Ναι, διαβάλλουνε, λένε ψέμματα και στον ίδιο τον εαυτό τους, παίζουνε διάφορους ρόλους και λένε διάφορες ασυναρτησίες. Δηλαδή, είναι τρομακτικές οι ασυναρτησίες που λένε, καθημερινά. Στο δρόμο και στα λεωφορεία, αυτά που ακούω…

Κάκια -Α,ναι, συμφωνώ απόλυτα. Όμως, θα σε διακόψω… Ήμουν σε λεωφορείο πρόσφατα. Σε κάποια στάση, μπαίνει μια μητέρα με το καρότσι και το μωρό της. Το μωρό κοιμόταν. Σε λιγάκι, σε άλλη στάση, μπαίνει μια ηλικιωμένη. Και με το που μπαίνει, επειδή η γυναίκα με το καρότσι καθόταν κοντά στην πόρτα, την είδε αμέσως η ηλικιωμένη. Ορμάει πάνω στο μωρό, το σκουντάει,το ξυπνάει, φωνάζοντας «θα πέσει, θα πέσει το μωρό, θα πέσει κάτω, θα σκοτωθεί.». Επειδή ξέρω από τον παραλογισμό της κοινωνίας, μ΄έπιασε η περιέργεια και σηκώθηκα απ΄το κάθισμά μου και πήγα να δω αν το μωρό ήταν δεμένο, ή όχι, οπότε θα αξιολογούσα αν η ηλικιωμένη παραλογιζόταν ή όχι. Ε λοιπόν, όπως το είχα υποψιαστεί, ήταν δεμένο στο καρότσι το μωρό. Αλλά και η συμπεριφορά της μάνας του μωρού, δεν είχε ούτε εξυπνάδα, ούτε οξύτητα, να της πει «τι είναι αυτά που λέτε κυρία μου, και μού ξυπνήσατε και το μωρό και το τρομάξατε χωρίς λόγο». Αλλά με κουτό χαμόγελο, της έλεγε κάτι δειλά μισόλογα «ναι, ναι, ναι….» Λες και συμφωνούσε. Μά, πώς να έπεφτε ένα μωρό δεμένο;

Αρετή -Τρέλες δηλαδή… Βλέπομε λοιπόν πλήθος παραλογισμών από τις κατίνες αλλά κι από άντρες τρελούς. Διάφορες ιστορίες. Χωρίς να έχουνε διαβάσει, έχουνε άποψη για όλα. Να, σήμερα, πήγα στα υδραυλικά, σε κατάστημα. Κάτι άντρες ήτανε εκεί και λέγανε ¨το Λευτεράκι που μας απελευτέρωσε¨. Λέγαν για τον Βενιζέλο.Πάω στα υδραυλικά για ένα σωλήνα, και μού ανοίγει συζήτηση –πρώτη φορά- αυτός. Άκουγε κάτι ειδήσεις, εγώ δεν μίλαγα. Και μού λέει «μα, σε χαζούς απευθύνονται;». Προσπαθούσα να καταλάβω τι εννοεί. Του λέω «Τι εννοείτε; Αυτά που λέγονται στις ειδήσεις;» Μού απαντά «Όχι. Αυτά που λέει η Νέα Δημοκρατία, ότι μας φτωχεύει ο Σύριζα και ότι θα μας σώσει η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή χαζοί είμαστε; Δεν θυμόμαστε ότι η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα αυτά;». Του είπα, «Κοιτάξτε να δείτε, όλοι απατεώνες είναι. Απλώς κοιτάει ο ένας απατεώνας να φάει το ψωμί απ΄τον άλλο απατεώνα. Γιατί, όποιος είναι κυβέρνηση, παίρνει μια βαλίτσα με λεφτά. Και τώρα χάσαν το ψωμί οι Ν. Δ. και προσπαθούν να το ανακτήσουνε». Περίμενα ότι είναι κάποιος λογικός άνθρωπος που καταλαβαίνει τι του γίνεται. Και τι μού απαντάει; «Κυρία μου έχομε χρέος». Του λέω «Τι είναι αυτό το χρέος; Ξέρετε από πού προέρχεται; Πόσο είναι; Τι είναι αυτό το χρέος; Γνωρίζετε τι είναι;». Και μού λέει : «έ, τώρα, όλοι ξέρουν τι είναι το χρέος. Όταν πηγαίναν και δίνανε επιδόματα;». Του λέω «Συγνώμη, εμένα δεν μού έδωσε κανένας επίδομα. Εγώ είχα μία δουλειά, κουραζόμουνα. Δούλευα με τον τουρισμό και έφερνα συνάλλαγμα κάθε χρόνο στην πατρίδα μου». Μου λέει «έ, καλά, εσύ…». Δηλαδή έχουνε τέτοια σύγχιση στο μυαλό, που πιστεύουνε ότι ποτέ δεν υπήρχε ένα πλεόνασμα εργασίας εδώ στην Ελλάδα που ο κόσμος σκοτωνότανε και παρήγαγε. Δηλαδή, τρομερή παραγωγή είχε η Ελλάδα. Έχουνε φάει την προπαγάνδα ότι η Ελλάδα πάντα έπαιρνε επιδοτήσεις από την Ευρωπαïκή Ένωση. Έτσι τους το πλασάραν, έτσι τους τόπαν . Το φάγαν, χωρίς να λειτουργεί ο εγκέφαλός τους. Αυτό σημαίνει, ότι είναι βλαμένος ο άλλος. Δεν βάζει σε λειτουργία το μυαλό του. Λοιπόν, ο άνθρωπος λειτουργεί με τη βάση του εγκεφάλου, ακριβώς εκεί που είναι τα πρωτόγονα ένστικτα. Δηλαδή όπως τον κατευθύνουνε τα ένστικτά του και ανάλογα με τις ορμές που έχει για τα ένστικτά του. Και πώς είναι διαμορφωμένα τα ένστικτά του. Διότι, λένε οι σοφοί και οι επιστήμονες ότι μέσα σ΄αυτήν την κοινωνία τα ένστικτα του ανθρώπου δεν διαμορφώνονται φυσιολογικά.

Κάκια -Ναι, όντως, όλοι οι μεγάλοι ψυχίατροι το λέγανε.

Αρετή – Εκτρέπονται της φύσεως και γίνονται ανώμαλα. Δεν είναι φυσιολογικά, όπως είναι στη φύση-το λέει και η λέξη-.Αλλά, είναι διεστραμμένα λόγω της κοινωνίας. Λοιπόν, οι άνθρωποι αυτοί που λειτουργούν μόνο με το ερπετικό κομμάτι του εγκεφάλου το οποίο αναφέρεται σαν ο κατώτατος φλοιός του εγκεφάλου, τότε οι συμπεριφορές των ανθρώπων αυτών και οι πράξεις τους και όλο το είναι τους είναι σε μια κατάσταση μόνιμου παραλογισμού. Το οποίο θεωρείται από τους ψυχιάτρους ότι είναι νοσηρή κατάσταση, αρρώστεια. Δεν είναι φυσιολογικό. Όμως, ξέρεις ποιο είναι το ποσοστό που οι επιστήμονες διεθνώς δίνουν, ανθρώπων που λειτουργούνε με το ερπετικό ; 75 % !! Αν προσθέσουμε και το 25% που είναι εκείνοι που λειτουργούν με το συναίσθημα, δηλαδή του παρορμητικού, που είναι πιο εκλεπτυσμένοι, και που το βάζουνε στην ίδια κατηγορία και που λειτουργούν με τον δεύτερο φλοιό,καταλαβαίνεις… Στην πραγματικότητα όμως εγώ έχω διαβάσει ότι με το λογικό, το κομμάτι δηλαδή που έχει μάθει να επεξεργάζεται τα πράγματα με τη λογική, που θεωρείται ο ανώτερος φλοιός σχηματικά, λοιπόν, αυτοί είναι μόνο το 1% !.

Κάκια – Κοίταξε, πρόσφατα τα άκουσα κι εγώ αυτά στο ραδιόφωνο, και είπαν ότι αυτή είναι η θεωρία του Deepak Chopra, το βιβλίο αυτό σκοπεύω να το αγοράσω όταν θάχω κανα φράγκο.

Αρετή -Δεν ξέρω, εγώ δεν θυμάμαι τον συγγραφέα, θυμάμαι όμως ότι το είχα διαβάσει πολύ μικρή, άρα δεν ήταν του Chopra. Ίσως κάνω λάθος, αλλά αμυδρά μες στο μυαλό μου μού φαίνεται ότι ήταν θεωρία του Ασήμοφ. Και ίσως την ανακυκλώσανε, ως συνήθως.

Κάκια -Απ΄όσο έψαξα όταν μού το είχες αναθέσει να ψάξω, δεν φαίνεται να ήταν του Ασήμοφ.

Αρετή -Το έχω διαβάσει επίσης και σε κοινωνιολογία. Οπότε, θέλω να καταλήξω, μην περιμένεις ποτέ να γίνει επανάσταση, να γίνει κοινωνική αλλαγή, διότι ο κόσμος είναι κτήνη. Αυτό το ξέραν όλοι οι αρχαίοι φιλόσοφοι.

Κάκια -Ακριβώς. Ο Σωκράτης στον Κρίτωνα, δεν έλεγε ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι είναι φαύλοι, άρρωστα μυαλά, άρρωστες ψυχές, και δεν πρέπει ν α μας νοιάζει καν η γνώμη τους;

Αρετή – Το ξέρεις ότι κυνηγήσανε τον Ηράκλειτο να τον κάψουν;

 Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Share.

About Author