Παγώνα Αθανασίου

0

Η μεγάλη αδικημένη του παραδοσιακού τραγουδιού

Συνέντευξη στην Παγώνα Αθανασίου

Πριν αρκετά χρόνια σε ένα Κυριακάτικο ΒΗΜΑ, άκουσα μιά φωνή που με άφησε εκστατική. Μιά φωνή σκέτο μοιρολόι. Αυτή η φωνή, το ίδιο πολύ σαν  εκείνη του Χρόνη Αηδονίδη, ίσως κι ακόμη πιο πολύ θα τολμήσω να πω επειδή είναι το είδος που τραγουδά τέτοιο –Ηπειρώτικο που σημαίνει: μοιρολόι- με έκανε να αγαπήσω το παραδοσιακό τραγούδι. Με έκανε να καταλάβω ότι το παραδοσιακό που φτιαχνόταν αιώνες πριν, έρχεται και παίρνει σημερινή  και αιώνια όψη, με τη φωνή αυτής της γυναίκας.  Η Παγώνα Αθανασίου έχει αφήσει χιλιόμετρα μακριά όλες τις άλλες κυρίες του παραδοσιακού. Η φωνή της είναι κλάμα, είναι έρωτας, είναι πόνος, είναι λυγμός,είναι θρήνος. Λίγα χρόνια μετά, αποφάσισα να ξεκινήσω να την ψάχνω. Ήθελα πολύ να της πάρω μιά συνέντευξη.Με βοήθησε ένας φίλος που με κατηύθυνε σε ποιό κατάστημα να πάω. Από κει μου έδωσαν το τηλέφωνο της δισκογραφικής και από κει το τηλέφωνο του παιδιού της. Κι έτσι, της πήρα τότε συνέντευξη για ένα άλλο on line περιοδικό και ακόλουθο ήταν ότι μ΄αυτή τη μοναδική γυναίκα, γίναμε από τότε φίλες. Ξαναγράφω, ότι είναι φοβερά έξυπνη, φοβερά ευγενική, φοβερά μέσα σ΄όλα, αλλά και φοβερά ταπεινή. Και μ΄έναν υπεροχο ισχυρό σα βράχο χαρακτήρα που σ΄αφήνει  άφωνο.

Ειρήνη.  –Κυρία Αθανασίου, σας έχομε ακούσει σε cd που κυκλοφόρησε η εφημερίδα το ΒΗΜΑ πριν αρκετά χρόνια, σας έχομε δει και τα τελευταία χρόνια και σε κρατικό κανάλι δίπλα στον Πετρολούκα Χαλκιά. Αλλά, αυτά δεν είναι αρκετά για μία τόσο εξαιρετική τραγουδίστρια σαν εσάς. Σας αντιμετωπίζουν σαν μιά συνηθισμένη τραγουδίστρια σαν τόσες άλλες. Δεν γίνεται καμμία ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπό σας. Μοιάζει να μην έχουν πάρει χαμπάρι την αξία σας.

Π. Α. – Ίσως ! (γελάει). Εάν δεν έχεις μέσον παιδί μου… Δεν υπάρχουν αξίες. Το μέσον υπάρχει. Αυτό είναι.  Άμα έχεις μέσον και γνωρίζεις κάποιον και θέλει να σε βάλει στην τηλεόραση, θα σε βάλει, τελείωσε. Δεν υπάρχει. Πάντως, στην τηλεόραση πηγαίνουν όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Ειρήνη.  – Εντάξει, αλλά πώς να σας το πω. Εμένα προσωπικά, με σοκάρει το να υπάρχει μιά τέτοια τραγουδίστρια και να μην προβάλλεται. Θα έπρεπε να σας ξέρουν και οι πέτρες.

Πείτε μας όμως, για την αγάπη σας, το Ηπειρώτικο τραγούδι.

Π.Α.  – Το Ηπειρώτικο είναι μοιρολόι. Όπως είχαμε ξαναπεί στην παλιότερη συνέντευξη, οι ξενιτεμένοι φεύγανε, μένανε οι γυναίκες πίσω, τραγουδούσαν τη χαρά, τη λύπη στο μοιρολόι.

Παγώνα-Αθανασίου

Ειρήνη.  –Θυμάμαι, μου λέγατε πρόπερσυ ότι ο κόσμος, σας λέει «πώς τραγουδάς τόσο ωραία, σα να λες το ευαγγέλιο». Άρα, ο κόσμος έχει κριτήριο αλάνθαστο. Αυτό με ενδιαφέρει. Όχι το κριτήριο των δημοσιογράφων…

Π.Α.  –Έχει, πράγματι όμως ! Υπάρχει μιά μερίδα των ανθρώπων που καταλαβαίνει πολύ καλά.

Ειρήνη.  –Ναι, αφού εισπράττει όταν σας ακούει, αυτό που εισπράττει.  Το οποίο είναι πολύ ισχυρό.

Π. Α. Ναι, ναι.

Ειρήνη.  –Δεν είναι βλάκας ο κόσμος.

Π. Α.  – Όχι.   Είναι φορές που έρχονται και μου λένε «εσύ τραγουδάς κι εγώ ριγώ». Αυτό μου είπε μιά γυναίκα.  Άλλες μου λένε «με κάνεις να κλαίω όταν τραγουδάς». Μου λεν διάφορα, πάρα πολλά. Αισθάνομαι κι εγώ ότι τραγουδάω με πόνο.Γιατί πέρασα και στη ζωή μου πόνο. Και αυτό σε κάνει να τραγουδάς παθιασμένα. Βγάζεις τον πόνο σου.

Ειρήνη.  – Άμα είσαι άδειος μέσα σου, τί να βγάλεις.

Π. Α.  – Ακριβώς. Και όταν τραγουδάς για την ξενιτιά, τραγουδάς αλλοιώς, όταν τραγουδάς για τον έρωτα εκφράζεσαι αλλοιώς, έτσι δεν είναι;  Έτσι είναι !

Ειρήνη.  –Επίσης, εγώ θα το ξαναπώ, θα είμαι προκλητική  αλλά δεν κάνω κάποιο κακό δεν είμαι προσβλητική. Θεωρώ, επειδή κανείς μας δεν ζει 800 χρόνια, ότι θα έπρεπε ήδη να σας είχαν «εκμεταλλευτεί», αξιοποιήσει  όλοι αυτοί οι αστείρευτοι ποταμοί, οι τεράστιοι συνθέτες που έχουμε.

Π. Α.  –Ναι, ναι, κατάλαβα τί λες. Όπως έκανε ο Μαρκόπουλος.

Ειρήνη.  – Όπως έκανε ο Μαρκόπουλος, όπως είπε ο Αηδονίδης τραγούδι του Κυπουργού, του Παντελή Θαλασσινού. Θα μου πείτε βέβαια, δυό τρία μόνο είπε κι ο Αηδονίδης.

Π. Α.   –Αχ, και πώς μου αρέσει ο Αηδονίδης Ειρήνη μου ! Πόσο μου αρέσει να τον ακούω !

Ειρήνη.  – Δημοτικοφανή μουσική σημερινή, σε δημοτικοφανή στίχο, γεμάτο σημερινή φρεσκάδα και σημερινή σκέψη.

Π. Α.  – Την παράδοσή μας, την παράδοσή μας. Κοίταξε να σου πω Ειρήνη, μπορεί να φταίω κι εγώ σε πολλά πράγματα. Ας πούμε, δεν το κυνήγησα κι εγώ. Εμένα με ξέρουν βέβαια οι μουσικοί, που δουλεύω μ΄αυτούς. Με ξέρουνε ποιά είμαι και πώς τραγουδάω. Αλλά πρέπει λίγο και να το τζινίσεις το θέμα. Θέλει πολλά πράγματα.

Ειρήνη.  – Νάχει κανείς λίγο μανία να αυτοπροβάλλεται.

Π. Α.  –Ε βέβαια. Κι εγώ δεν έκανα τίποτα για να προβάλλω τον εαυτό μου. Δεν με νοιάζει, δεν ξέρω γιατί, τώρα. Αυτοί που με ξέρουν με ξέρουνε κι αυτοί που μ΄αγαπάνε με αγαπάνε πολύ. Όπου να πάω με γνωρίζουν, με ξέρουν, μ΄έχουν ακούσει και δεν με νοιάζει τώρα. Η προβολή δεν με ενδιαφέρει. Μπορεί να μην είναι καλό αυτό. Και δεν είναι καλό. Αλλά δεν ξέρω, έτσι το βλέπω.

Ειρήνη.  – Με τον Πετρολούκα έχετε συγγένεια; Το δικό σας επίθετο είναι επίσης Χαλκιά-Αθανασίου.

Π. Α.  – Όχι, όχι, συνωνυμία είναι.

Ειρήνη.  – Ο εγωισμός ; Σας  ενοχλεί ο εγωισμός των ανθρώπων, γενικά μιλώντας; Μην παρεξηγηθώ όμως. Μιλάω για αγνώστους ανθρώπους, έξω, που βλέπομε στην καθημερινότητά μας όλοι.

Π. Α. –Ναι, μ΄ενοχλεί. Εντάξει, δεν είναι ωραίο πράγμα, αλλά ο καθένας όπως αισθάνεται.

Ειρήνη.  –Έχετε μεγαλοψυχία ! Εγώ έχω καταλήξει στο εξής, κι αυτό μ΄έχει βοηθήσει να νοιώσω πιο συμφιλιωμένη με τον εαυτό μου αλλά και με τους συνανθρώπους μου. Επειδή παλιότερα όλα αυτά με ενοχλούσαν πολύ… πριν 2-3 χρόνια μόλις, το ξεκαθάρισα στον εαυτό μου ! Ο μεγάλος εγωισμός, όπως και η πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση…

Π. Α.  –Κι αυτό πάλι δεν είναι καλό,η μεγάλη αυτοπεποίθηση.

Ειρήνη.  –Και τα δύο αυτά, όταν είναι σε υπερθετικό βαθμό, καταντάνε χυδαιότητα.

Π. Α.  – Έτσι, έτσι.

Παγώνα-Αθανασίου

Ειρήνη.  –Βλέπεις έξω κάποιες φάτσες  που κάτι σου χτυπάει πολύ άσχημο. Γιατί, κάτσε ρε φίλε, πόσο σπουδαίος είσαι. Κι αν είσαι. Άλλοι είναι πολύ σπουδαίοι και όμως είναι εντελώς ταπεινοί. Σαν να μην είναι τίποτε… Μπορεί δίπλα σου να περνάει εκείνη τη στιγμή ένας άντρας  που να είναι πχ πολύ σπουδαίος επιστήμονας, κι εσύ να μην το ξέρεις και να έχεις τους εγωισμούς σου, να σε ρωτήσει κάτι, κι εσύ να του φέρεσαι σα νάσαι εσύ πιο σπουδαίος απ΄αυτόν…  Στυλάκι !Υφάκι !

Π. Α.  –Μπράβο, έτσι έτσι έτσι όπως το λες. Έτσι όπως το λες μωρέ Ρηνούλα μου !

Ειρήνη.  – Να ρωτήσω ξανά, τί μουσική αγαπάτε. Μου είχατε πει τα ρεμπέτικα.

Π.Α.  –Όλη τη μουσική. Αλλά τί να σου πω; Ότι αγαπάω την όπερα που δεν καταλαβαίνω; Μ΄αρέσει να την ακούω αλλά δεν καταλαβαίνω και τόσο. Να πω ψέμματα δηλαδή;

Ειρήνη.  –Καλά, όπερα  ποιός καταλαβαίνει; Είναι και σε άλλες γλώσσες…

Π. Α.  – Η Ελλάδα έχει πολύ πράμα. Κάθε νομός έχει και τα δικά του. Όχι νομός, τμήμα.

Ειρήνη.  –Σε τί φάση είσαστε τώρα;

Π. Α.  –Στην καλύτερη ! Αισθάνομαι ωραία, ότι έχω να δώσω ακόμη πολλά στον κόσμο. Και νομίζω ότι δίνω πολλά. Δούλευα με τον Πετρολούκα, τον χειμώνα. Στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Ομόνοια. Έχει δικό του κέντρο ο Πετρολούκας.

Ειρήνη.  –Α, ωραία, πολύ ωραία, πολύ σπουδαίο είναι αυτό.

Π. Α.  – Τώρα θα πάω για το Πάσχα δίπλα στο χωριό μου, να δουλέψω. Και μετά μαζί με τον Τζίμα στο Αργυροπούλι, στη Λάρισα σ΄ένα χωριό.

Ειρήνη.  –Κάνετε πάντως αυτό που σας αρέσει, αυτό που αγαπάτε.

Π. Α.  – Η δουλειά μου μου αρέσει πάρα πολύ, Ειρήνη. Κι άμα θα σταματήσω απ΄τη δουλειά,  νομίζω θα πεθάνω.

Με τον Πετρολούκα, μη μου πεις ότι δουλεύαμε. Μόνο Σάββατα.Μιά μέρα τη βδομάδα.  Και με χορούς, ε; Κόβουν δηλαδή πίτες τα συμβούλια. Μ΄αυτά δουλεύουμε. Γιατί, για να μπει μέσα ο κόσμος, δεν μπαίνει εύκολα τώρα. Να πάει να γλεντήσει να διασκεδάσει. Μόνο οι νέοι μπαίνουν.Η πιο μεγάλη ηλικία δεν πάει. Το χαρτζιλίκι το δίνουν στους νέους. Ο πιο μεγάλος κάθεται στο σπίτι του, βλέπει τηλεόραση. Έτσι είναι Ειρήνη τώρα. Τί νομίζεις.

Παγώνα-Αθανασίου

Ειρήνη.  –Κάνετε κάποιο cd; Με παλιά τραγούδια;

Π. Α.  –Με καινούρια, αλλά είναι επάνω στα παλιά. Ηπειρώτικα, να μην αλλάξω το θέμα. Το στυλ μου. Δεν είμαι και καμμιά μικρή. Αν ήμουν σε κάποια άλλη ηλικία ίσως να το άλλαζα. Να έλεγα συρτά, τσιφτετέλια και άλλα τέτοια. Τώρα δεν μπορώ εγώ να αλλάξω. Θα κάνω ένα cd με μουσικές κλεμένες από δω κι από κει απ΄τα παλιά. Έτσι κάνουν τώρα. Όλα τα τραγούδια τώρα,όλες  οι μουσικές είναι κλεμένες. Το ένα τραγούδι απ΄το άλλο, και το φτιάχνουν, ας πούμε.

Ειρήνη.  – Είναι γνωστά αυτά.Το ίδιο το έλεγε και ο παραγωγός ο Γιάννης Πετρίδης  προχθές, για τα τραγούδια του Michael Jackson της Britney Spears και άλλων. Αλλά και ο μέγας Μικρούτσικος το λέει ότι στη μουσική δεν υπάρχει παρθενογέννεση.

Π. Α.  –Έτσι είναι  έτσι είναι. Γιατί  κοίταξε τελειώσαν. Ό,τι ήθελαν να πουν  το είπαν.

Ειρήνη.  –Κυρία Αθανασίου σας ευχαριστώ τόσο πολύ για την χαρά και την τιμή που μου κάνατε !

Παγώνα-Αθανασίου

Παγώνα Αθανασίου μαζί με την αρθρογράφο και συγγενή της. 

 Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Summary
Article Name
Παγώνα Αθανασίου
Description
Συνέντευξη στην Ειρήνη Κουλούρη , από τη μεγάλη καλλιτέχνιδα. Για την αγάπη του κόσμου, για την αγάπη της καλλιτέχνιδας στο παραδοσιακό τραγούδι. Για την μανία της αυτοπροβολής, για τις μεγάλες φιλοδοξίες, για τον εγωισμό.
Author

Share.

About Author