Μπουκάροντας στο σούπερ μάρκετ

0

Εveryday bullying

(ιστορίες τραμπουκισμού καθημερινής τρέλας)

Αληθινές ιστορίες με ψεύτικα ονόματα

 

Μπουκάροντας στο σούπερ μάρκετ η Πηνελόπη, φουριόζα καθώς ήταν μετά την πολύωρη δουλειά της αργά ένα βραδάκι, και θέλοντας να πάει επιτέλους σπίτι της να δει λίγο τα παιδιά της, βλέπει έκπληκτη να της κολλάει στο πρόσωπο στα είκοσι εκατοστά μιά γυναικεία μούρη. Το ταμείο του συγκεκριμένου σούπερ μάρκετ ήταν εντελώς κολλητό στην είσοδο, καθώς έμπαινες αριστερά. Την ακινητοποιεί με τον τρόπο της. Όταν καλλάει στη μούρη σου μιά άλλη μούρη έτσι αιφνίδια, ε τότε δεν πας πουθενά. Στέκεσαι εκεί. Τα χάνεις και προσπαθείς να καταλάβεις τί -το τόσο παράλογο- τρέχει. Πόσο μάλλον που η μούρη δεν κόλλησε απλώς…

«Γνωστή φάτσα» σκέφτηκε η Πηνελόπη. Ψηλή, λεπτή γυναίκα με ωραίο σώμα, αλλά με … μάπα μάγισσας. Όχι τόσο λόγο ασχήμιας εξωτερικής, όσο ψυχικής.Με μπουφανάκι σατέν και σούπερ ντούπερ παντελονιές .. αισθανόταν εντελώς παντοδύναμη. Με στυλάκι -και ψυχολογία γενικώτερα- κακομαθημένης πλούσιας που τα είχε όλα και δεν της έλλειπε τίποτα, από την πρώτη μέρα της γέννησής της. Με μάπα βρωμόψυχου και τραμπούκου ανθρώπου. Ήτανε κι ένα κοριτσάκι, προφανώς η κόρη της, μαζί της.

Η Πηνελόπη μένει έκπληκτη από το άγριο, γεμάτο επιβολή και μίσος βλέμα της.

Την είχε “εξαφανίσει”. Για κείνην, υπήρχε μόνο το τεράστιοδικό της εγώ. Την κοίταγε, απόλυτα πεπεισμένη ότι ένα τέτοιο άτομο σαν την Πηνελόπη, δεν έπρεπε –γαμώτο-να έχει καμμία υπόσταση.

Ακινητοποιείται η Πηνελόπη κοιτάζοντάς την. Κι εκεί που μεσολάβησαν κάποια δευτερόλεπτα, η ψηλή κυρία με το παιδάκι, αρχίζει ένα ασυνάρτητο παραμιλητό πάντα με κολλημένο το πρόσωπό της στο πρόσωπο της Πηνελόπης και πάντα αγριοκοιτώντας την. Σιγανό μα γεμάτο ένταση και νεύρο, παραμιλητό. Δεν καταλάβαινες γρι. Προσπάθησε η Πηνελόπη να καταλάβει σε ποιά επιτέλους γλώσσα μιλούσε. Καμμιά γλώσσα. Ούτε ελληνική, ούτε κινέζικη, ούτε τίποτα. Ακατάληπτες σκέτες παρανοϊκές συλλαβές. Αραδιασμένοι παρανοϊκοί ήχοι όλο φόρα και μίσος.

Στην έκπληξή της πάνω και στην αμηχανία της και προσπαθώντας να βγάλει νόημα, τη ρωτά «μου λέτε κάτι;». Ξαφνιασμένη – γιατί δεν το περίμενε- η ψηλή κυρία της απαντάει «όχι, μιλάω με τον εαυτό μου». «Α !» της απαντά η Πηνελόπη. (Και σ΄ανώτερα! Δεν πας σε κανα ψυχίατρο, κυρά μου! συμπλήρωσε μέσα της).

Απομακρύνθηκε από την περιοχή του ταμείου και της μυστήριας ψηλής κυρίας χωρίς να της πει τίποτε απολύτως, εκτός από το «Α !», πήγε να ψωνίσει παραμέσα έχοντας πέσει σε σκέψεις. Μα πού την ήξερε; Γιατί, σίγουρα την ήξερε.

Ω! ναι, ήταν ζήτημα μόνο δευτερολέπτων. Τη θυμήθηκε. Στις εκλογές του Μαΐου του ’12 είχε βρεθεί στον ίδιο χώρο με την ψηλή κυρία επί 19 ώρες. Η κυρά-γιατρίνα, ήταν εφορευτική. Η Πηνελόπη, ήταν εκπρόσωπος του κόματος του οποίου ήταν μέλος, να βοηθά να διεξαχθούν νορμάλ οι εκλογές. Η ψηλή κυρία ήταν μιά γιατρίνα που βαριότανε να κάνει το καθήκον που της είχαν αναθέσει. Είχε στυλ τρεις λαλούν και δυό χορεύουν μέσα στο εκλογικό τμήμα, σνόμπαρε τη διαδικασία των εκλογών με υφάκι «με τί αηδίες, τρίχες, ασχολούμαστε τώρα» (και μάλιστα μιά στιγμή που καταστρεφόταν η πατρίδα) και είχε διατάξει την πιτσιρίκα πάνω-κάτω εννιάχρονη κόρη της να κάνει ό,τι αυτή η ίδια βαριόταν να κάνει. Η ίδια έφευγε όλη την ώρα και πήγαινε και κουβάλαγε φαγητά, γλυκά, αναψυκτικά από κοντινά μαγαζιά. Μπαινόβγαινε, κάπνιζε, μιλούσε στο κινητό. Όλοι έβλεπαν και το δεχόντουσαν με χαμόγελο.Τί χαριτωμένο να βλέπεις ένα εννιάχρονο να κάνει την εφορευτική επιτροπή ! Είχαν αρχίσει μάλιστα και τα κομπλιμέντα λες κι ήταν το παιδί-ιδιοφυία, επειδή έκανε αυτή τη δουλίτσα.Η ίδια η Πηνελόπη, τάχε πάρει και πολλές φορές σκέφτηκε να βγη έξω να το αναφέρει. Αλλά δεν το τόλμησε. Θα γινόταν φασαρία και ποιός είχε όρεξη. Εδώ ούτε η δικαστική αντιπρόσωπος δε σκοτιζόταν. Πού νά ΄μπλεκε η Πηνελόπη. Κι αν ήταν όντως ασήμαντο και της την πέφτανε μετά όλοι μαζί;

Κακώς όμως. Στην καταμέτρηση αργότερα, είδε και το χειρότερο. Η κυρά γιατρέσσα είχε ξαναβάλει το εννιάχρονο. Αυτή τη φορά όμως το μικρό τάκανε λίμπα. Μετρούσαν και ξαναμετρούσαν, και με κοινές συμφωνίες για να μην κουραστούν περισσότερο και κυρίως για να μη βρουν κανα μπελά, έβγαλαν το λογαριασμό «σωστό». Στο «πάνω-κάτω». Εν τω μεταξύ, η κυρα γιατρέσσα, έκανε κι ένα κήρυγμα για το ακροδεξιό κόμμα της στην Πηνελόπη, το βράδυ των εκλογών.

Η γιατρίνα της εφορευτικής…

Της Ειρήνης Κουλούρη

Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Summary
Article Name
Μπουκάροντας στο σούπερ μάρκετ
Description
Αληθινές ιστορίες με ψεύτικα ονόματα. Ιστορίες εκφοβισμού, καθημερινής παράνοιας. Όταν μιά γιατρίνα ακινητοποιεί την Πηνελόπη χώνοντας τη μούρη της μέσα στη μούρη της Πηνελόπης λέγοντας ακατάληπτα πράγματα. Πού την ήξερε; Πόσο παραλογισμός υπάρχει; Πόσο «είμαστε για ψυχίατρο;»
Author

Share.

About Author