Η Ευανθία Ρεμπούτσικα στα Αισχύλεια 2014.

0

                                       Την  Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

από τους Ειρήνη Κουλούρη και Tacit  Urn

 

…και για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο το paradoxicparagraphs επέλεξε τον πιο όμορφο και πιο ρομαντικό συνδυασμό :   Ευανθία Ρεμπούτσικα κάτω από το πλήρες φεγγαρόφωτο της Ελευσίνας, μέσα στα βράχια και τα αρχαία του αρχαιολογικού χώρου της, στα πλαίσια των Αισχυλείων2014. Βρεθήκαμε από νωρίς εκεί και απολαύσαμε και τις πολύωρες και απαιτητικές πρόβες –και αυτό  υπέροχο θέαμα, παρά τον ήλιο και τη ζέστη…. Λιγάκι πανζουρλισμός πιο μετά, στην είσοδο γιατί δεν επέτρεπαν να μπούμε παρά μόνο αρκετά κοντά στην ώρα της παράστασης. Η ζέστη όμως και η κούραση… έκαναν τους ανθρώπους να φωνάζουν. Και τελικά, λίγα δυστυχώς , τα καθίσματα. Το ένα τρίτο του κόσμου μόνον, είχε πλαστική καρέκλα. Οι υπόλοιποι κάθισαν στα σκατοπάτια γύρω από τους καλλιτέχνες ή σταθήκαν όρθιοι. Γιατί όμως; Τόσο δύσκολο ήταν να υπολογίσουν καλά; Όπως όλοι το είπαν, δεν ήταν η παράσταση κάποιου μέτριου καλλιτέχνη… Ήταν της Ευανθίας Ρεμπούτσικα…

photo3821

Η μοναδική καλλιτέχνις, που μας κάνει να κλαίμε ή  να χαμογελάμε,με τις δραματικές ή παιχνιδιάρικες αντίστοιχα μελωδίες της,  η σπουδαία καλλιτέχνις που μας κάνει να μην ξεχνάμε ότι έχουμε αξιοπρέπεια και αισθήματα, και νου, και δικαιώματα, ναι όλα αυτά μας τα υπενθιμίζει με την λατρεμένη μας μουσική της, και σίγουρα, λίγα λέω… επέλεξε να εμφανισθεί αρχικά  όχι επάνω στη «σκηνή» αλλά ανάμεσά μας, πραγματικά υπέροχη με την λευκή, αιθέρια της ένδυση. Δύο μόνο τραγούδια τραγουδήθηκαν. Και αυτά από την ίδια την συνθέτρια, πολύ όμορφα·  η Αλεξάνδρεια,και το τσιγάρο. Όλα τα άλλα, ήταν από τη νέα της δουλειά «η παράσταση αρχίζει», ήταν μουσική από τις τούρκικες ταινίες που έχει κάνει. Ήταν γνωστά τραγούδια της, από λατρεμένα cds, παιγμένα από την ορχήστρα της όμως, και όχι τραγουδισμένα.

photo3818

«Το ξέρετε ότι το φεγγάρι είναι πολύ  κοντά στη γη κι είναι πολύ δυνατό; Ας σβήσουνε όλα τα φώτα, όλα !» είπε, και η μουσική «η ιστορία τώρα αρχίζει» από το παλιό σήριαλ  ΄η αίθουσα του θρόνου΄ που είχε προβάλλει το MEGA,κυριολεκτικά μας απογείωσε. Μελωδίες όπως το «γλυπτό» που ακούμε στα ραδιόφωνα με την Πρωτοψάλτη, το «θες»,   «η επαφή» που λατρέψαμε με τον Κότσυρα, «ένας έρωτας φθηνός» αξιολάτρευτο και υπέροχο, όλα αυτά, αυτή τη φορά με την μικρή της ορχήστρα.

Και βέβαια θέματα από την πολίτικη κουζίνα.  «Τα γέλια του κόσμου» πάλι από το σήριαλ ΄η αίθουσα του θρόνου΄,το ΒirSansDaha και πολλές πολλές άλλες μελωδίες. Συχνά κατέβαινε- αχόρταγα για αγάπη -στον κόσμο η Ρεμπούτσικα, όπως το συνηθίζει άλλως τε. Και ο κόσμος την λατρεύει, και το γνωρίζει. Φοβερός δεξιοτέχνης στο σαντούρι ο Πάνος Δημητρακόπουλος.  Πολύ καλοί όλοι οι μουσικοί. Ο Θόδωρος Ματούλας ήταν στην άρπα.  Ο Άγγελος Παπαδάτος στο κόντρα μπάσο.Ο Νίκος Παπαβρανούσης στα τύμπανα, ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος στο πιάνο, στα πλήκτρα στα κρουστά και στο ακορντεόν.

 

 

 Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Share.

About Author