Βαγγέλης Κοντόπουλος : Δεν βλέπω να στηρίζονται οι νέες δουλειές

0

Βαγγέλης Κοντόπουλος : Δεν βλέπω να στηρίζονται οι νέες δουλειές

Βαγγέλης Κοντόπουλος : Δεν βλέπω να στηρίζονται οι νέες δουλειές

Ο Βαγγέλης Κοντόπουλος είναι μιά παραδοξότητα∙ κάπως σαν το λαγό και τη χελώνα, κάπως σαν το παράδοξο των διδύμων. Καλύτερα όμως : σαν το πείραμα της Φιλαδέλφειας. Θα πεί κανείς ότι έτσι κι αλλοιώς ζούμε στη χώρα των θαυμάτων. Πολλοί και πολλά εξαφανίζονται. Είμαστε ένα άλλο πείραμα του Einstein. Είναι ένας τόσο εκπληκτικός συνθέτης, με γνώση, αστείρευτο ταλέντο και πρωτοτυπία, αλλά παραδόξως δεν ξέρω πώς, είναι εξαφανισμένος. Έχει ακουστεί πολύ λίγο από το ραδιόφωνο. Μουσικός με εξαιρετικές συνεργασίες όπως με τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Θηβαίο, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη κλ.Παίζει κοντραμπάσο κλασικό, τζαζ και ροκ.

Ειρήνη. -Κύριε Κοντόπουλε αυτό είναι το τέταρτο cd σας. Προηγήθηκαν τα«Σαν το νερό που κυλάει», το ζωντανά ηχογραφημένο “Sololiveperformanceinmuseum” και το «ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ» με ερμηνευτές τους : Χρήστο Θηβαίο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Μάκη Σεβίλογλου, Μαρία Λούκα και το συγκρότημα «Οntheroad» .

Β.Κ. -Έχω τρία προσωπικά CDs και αυτό είναι που έχω φτιάξει με το συγκρότημα Nostos. Είναι ο Γιάννης Γιακουμάκης σολίστ της κλασσικής κιθάρας πολύ γνωστός στους κύκλους της κλασσικής κιθάρας, η Ματίνα Μάστορα που είναι νέα τραγουδίστρια. Ο Δημήτρης Παναγούλιας που παίζει κρουστά ο οποίος είναι από Θασσαλονίκη, οι άλλοι δύο είναι από Ρόδο. Κι έχουμε κάνει ένα σχήμα πριν 4 χρόνια; Μπορεί και 5 δεν θυμάμαι. Είμαι μέλος συγκροτήματος αυτή τη φορά. Εχω κάνει την παραγωγή και κάναμε την ενορχήστρωση μαζί με τον Γιάννη τον Γιακουμάκη. Τα τραγούδια είναι διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών και λαϊκών τραγουδιών μ΄ένα ιδιαίτερο δικό μας χρώμα. Παίζουμε από Τσιτσάνη , Βαμβακάρη μέχρι και Χατζιδάκι. Τα ματόκλαδα και της τριανταφυλλιάς τα φύλλα και το δυοσμαράκι,που είναι στην ουσία το τζιβαέρι, αλλά με άλλα λόγια∙ της Καλύμνου. Στην ουσία, θέλαμε ν΄ακουστούνε τα ίδια τραγούδια, παραδοσιακά και λαϊκά τραγούδια μ΄έναν ήχο άλλο· δικό μας. Όπως τ΄ακούμε εμείς. Μ΄ένα πιο σύγχρονο άκουσμα. Αυτό που κάναμε είναι πολύ ιδιαίτερο,νομίζω ότι δεν έχει ξαναακουστεί στην Ελλάδα. Πάντως έχει ενθουσιαστεί ο κόσμος. Και τα σιντάκια πουλιούνται χέρι με χέρι παραδοσιακά (γέλια) ή με παραγγελία στο site (κόκκινο δέντρο). Σε δισκοπωλεία δεν θα τα βρείτε γιατί έχουν κλείσει!

Ειρήνη. –Πουλιούνται και σε mp3 μέσω Amazon.

Β. Κ. –Ναι. Και απο iTunes και cdbabe στο εξωτερικό φαντάζομαι, γιατί εδώ τα κατεβάζουμε παρανόμως με μιά ευκολία. Αν βρω Έλληνα να έχει πληρώσει θα του δώσω μετάλλιο! (γέλια)

Ειρήνη. – Κάποιοι όμως αγοράζουν –είπατε- πολλά, για να κάνουν δώρα.

Β. Κ. –Ναι, ναι, το οποίο έχω να το δω πολλά χρόνια.Από κει και πέρα αυτό που έχομε να πούμε είναι ότι αυτό ανήκει σ΄ένα label «κόκκινο δέντρο» το οποίο το έχω δημιουργήσει εγώ για τις ανάγκες τις δικές μου. Περνάω όλα μου τα τραγούδια εκεί, σε αυτό πια, δηλαδή μόνο το «όλα είναι αλλού» δεν πέρασα, που έκανα αλλού, λόγω συμβολαίων των τραγουδιστών.

Ειρήνη. –Αγαπάτε την παραδοσιακή μουσική.

Β.Κ. –Ναι, εγώ πολύ. Βέβαια.

Ειρήνη. –Διακρίνω μία αδυναμία προς τους ρομαντικούς, στη δουλειά σας.

Β.Κ. – Γενικώς αγαπάω πολλά είδη μουσικής. Δεν θέλω να περιορίζομαι. Διότι έχω παίξει και σε κλασσικές ορχήστρες έχω παίξει και σε τζαζ ορχήστρες. Έχω παίξει και ροκ. Η αγάπη μου είναι η ροκ, πιο πολύ.

Από κει και πέρα φτιάξαμε ένα ιδιόμορφο άκουσμα με τους Nostos από τους οποίους οι δύο ζουν μόνιμα στη Ρόδο, έχομε κάνει όμως πολλές παραστάσεις. Ειδικά προς τα νησιά, Ρόδος, Κως, Κάλυμνος αλλά και στη Θεσσαλονίκη και Ναύπλιο. Απλώς κάνουμε πολύ επιλεγμένες κινήσεις. Γενικά, δεν παίζουμε παντού, το προσέχουμε αυτό. Φέτος δεν παίξαμε καθόλου. Ετοιμάζαμε τη δουλειά. Η οποία μας καθυστέρησε και πάρα πολύ λόγω αδειών γιατί πήραμε και άδειες για όλα τα κομμάτια που διασκευάσαμε. Έχουμε πάρει όλες τις άδειες απ΄την αρχή, νόμιμα, των συνθετών και των κληρονόμων.

Εμείς κόντρα στους καιρούς, βγάζουμε και καινούριες δουλειές γιατί θέλουμε να εκφραστούμε.Δεν είναι πια ούτε θέμα οικονομικό, ούτε τίποτα. Συνήθως μπαίνουμε μέσα.

Ειρήνη. –Εσείς κ. Κοντόπουλε έχετε κατορθώσει να ζείτε από τη μουσική.

Β.Κ. –Πάντοτε ζούσα. Αλλά τώρα δυσκολεύομαι. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Ξάνθη, μου είναι κάποια πράγματα πιο εύκολα. Τα έξοδα είναι πιο μικρά, εγώ κάνω κάποιες προσωπικές παραγωγές στο τοπικό studio, οπότε αυτό ας πούμε στην Αθήνα δεν θα μπορούσα εύκολα να το κάνω. Και αυτό επειδή τα ανέλαβα εξ ολοκλήρου· και σαν ηχολήπτης και σαν παραγωγός. Από την άλλη, παράδειγμα, από δημοσιογράφους ας πούμε, δεν βλέπω να στηρίζονται οι νέες δουλειές. Πάλι στηρίζουν τα ίδια και τα ίδια, τα παλιά, ίσως με καινούριο αμπαλάρισμα.

Αυτή η δουλειά που ακούσατε είναι γύρω στις 400 ώρες δουλειάς. Παλιά τα πληρώνανε οι εταιρίες, έτσι δεν είναι; Εμένα προσωπικά δεν μου έχει πληρώσει καμμία εταιρία τίποτα, ποτέ. Τα έχω πληρώσει μόνος μου. Οπότε συνήθισα να εργάζομαι πολύ. Από κει και πέρα, κάνομε την τρέλα μας, επιμένουμε, για να σώσουμε και την ψυχούλα μας.

Ειρήνη. – Ναι, πολύ σωστό.

Β.Κ. -Έχουμε τις αγωνίες μας, και μετά, το πιο αστείο είναι ότι αυτοί αντί να ψάχνουν ως δημοσιογράφοι, δεν ψάχνουνε για τίποτα. Αλλά ας μη τους κατηγοράμε συνέχεια, πάρα πολλοί είναι πια άνεργοι.

Ειρήνη. –Υπάρχουν τα τελευταία χρόνια κάποιες –γυναίκες κυρίως- τραγουδοποιοί τις οποίες οι δημοσιογράφοι τις παρουσιάζουν σαν μεγάλα ταλέντα και περιμένεις να ακούσεις το μεγάλο ταλέντο και ακούς μάλλον ατάλαντα άτομα και χωρίς μουσική μόρφωση. Ο ένας με τον άλλο, φτιάχνουν παραμυθάκια.

Β. Κ. –Τα ξέρουμε, τα ξέρουμε. Να σας πω και κάτι άλλο; Το «όλα είναι αλλού» το έχετε ακούσει∙ το ξέρετε.

Ειρήνη. –Τις άπειρες φορές, γιατί το λατρεύω.

Β.Κ. – Έχετε παρατηρήσει ότι δεν πολυακούγεται ο δίσκος στα ραδιοφωνα;

Ειρήνη. – Ούτε μία φορά δεν τον έχω ακούσει∙ και ακούω πολύ ραδιόφωνο.

Β. Κ. –Εγώ όμως τί πρέπει να κάνω; Δηλαδή εγώ που δεν κάνω δημόσιες σχέσεις και δεν παρακαλάω κανέναν, τί πρέπει να κάνω; Νομίζω ότι όλα αποκαθίστανται μεσ΄στο χρόνο. Ο χρόνος γιατρεύει τα πάντα.

Ειρήνη. – Και πολύ αισιόδοξο είναι αυτό που λέτε !

Β. Κ. –Από τη μιά γκρινιάζουν ότι δεν υπάρχουν καλές δουλειές κι από την άλλη δεν τις παρουσιάζουν ποτέ. Και δεν μιλάω για την δική μου, για να μη παρεξηγηθώ, μπορεί να μην αρέσει σε πάρα πολλούς. Μιλάω για πολλές καλές δουλειές που έχω ακούσει.

Ειρήνη. –Κάποιες δυό φορές στη ζωή μου, συνέβη μιά άλλη παραδοξότητα. Άκουσα δύο τραγούδια αφάνταστα. Απίστευτης ομορφιάς, τα καλύτερα που έχουν γραφτεί στην Ελλάδα. Το ένα τόλεγε η Αλεξίου και το άλλο, ακόμη πιο παλιά, η Τσαλιγοπούλου. Όσο κι αν έψαξα, δεν τα ξαναβρήκα. Θα είχα πιστέψει ότι είμαι τρελή, αν ένας πολύ αγαπημένος φίλος που είναι και μουσικός και ακούει πολύ ραδιόφωνο, δεν μου περιέγραφε το ίδιο (το ένα) τραγούδι με την ίδια ακρίβεια και με το ίδιο παράπονο, ότι το έχει ψάξει και δεν το έχει ακούσει ποτέ ξανά. Φαίνεται ότι … ακούγαμε την ίδια στιγμή τον ίδιο σταθμό. Δεν καταλαβαίνω γιατί, εκεί που βάζουν τα ίδια και τα ίδια και καταντάνε να κουράζουν, γιατί να μην βάζουν κάποια άλλα, αλλά αντίθετα, επιλέγουν να τα θάβουν. Και στους πιο μεγάλους μας, το κάνουν.

Β. Κ. –Άστε το, ανοίγετε μεγάλη κουβέντα… αλλά ας είμαστε αισιόδοξοι .Τώρα ετοιμάζω καινούριο cd με τραγούδια και είμαι ενθουσιασμένος γιατί θα έχει τραγουδιστή- έκπληξη και ήδη έχω γράψει μουσική για το καινούριο ορχηστρικό μου δίσκο που τον ηχογραφώ παράλληλα.

Ειρήνη. –Α, περιμένουμε λοιπόν ! Κύριε Κοντόπουλε, με όλον τον θαυμασμό που έχω για τη μουσική σας, και σας το έχω ξαναπεί, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τούτην την συνέντευξη, που είναι και η πρώτη του περιοδικού Paradoxic Paragraphs.

B. K. -Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

Amazon: http://www.amazon.com/Nostos/dp/B00IYETYXI/ref=sr_1_10?ie=UTF8&qid=1394728281&sr=8-10&keywords=nostos

iTunes: https://itunes.apple.com/gr/album/nostos/id839271884

CdBaby: http://www.cdbaby.com/cd/nostos

Το τραγούδι της τριανταφυλιάς τα φύλλα, μπορείτε να το ακούσετε εδώ

Το κανάλι της RedTree στο Youtube: https://www.youtube.com/user/RedTreeGreece

Συνέντευξη στην Ειρήνη Κουλούρη

Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Summary
Article Name
Βαγγέλης Κοντόπουλος : Δεν βλέπω να στηρίζονται οι νέες δουλειές
Description
Συνέντευξη του συνθέτη και μουσικού Βαγγέλη Κοντόπουλου στην Ειρήνη Κουλούρη. Ο συνθέτης μιλά για το τέταρτο cd του. Μιλά για το συγκρότημα NOSTOS με το οποίο συνεργάζεται. Ασκεί κριτική στο ελληνικό ραδιόφωνο και στην ελληνική μουσική σκηνή.
Author

Share.

About Author