Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη

0

 Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη

                    Το νέο βιβλίο τού Γιώργου Μονεμβασίτη

                                                                                                                            Ρεπορτάζ : Ειρήνη Κουλούρη

Οι εκδόσεις ΙΑΝΟS παρουσιάζουν…   Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη,  του Γιώργου Β. Μονεμβασίτη. ΄Ηταν την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου όπου θα παρουσιάζονταν το βιβλίο από μιά σειρά εξαιρετικών ανθρώπων.

Αρχικά  δυό λόγια  είπε ο υπέροχος ερμηνευτής  μπουζουκιού Κώστας Παπαδόπουλος : «[…] Κάναμε μιά δουλειά στην παραλία˙πρόβες, κακό, και ένα βράδυ βλέπω απέναντί μου το Μίκη με τον  Λαμπρόπουλο της Columbia. «Τί δουλειά έχουν αυτοί, και πώς μάθαν ότι είμαστε εδώ;»είπα. Στο διάλειμμα μάς φωνάξαν και είπαν «θέλουμε να έρθετε μαζί μας,έχει μιά δουλειά ο Μίκης τώρα, τη Μυρτιά, και πρέπει να συνεργαστείτε». Και έτσι ξεκίνησε η γνωριμία μας. Αφήσαμε το μαγαζί. Αυτός ο φουκαράς που είχε το μαγαζί είχε το ψώνιο να τραγουδήσει και τού έλεγε ο Λαμπρόπουλος «θα σού κάνω δίσκο»[…].

Ο μαέστρος Λουκάς Καρυτινός (ο οποίος έχει ερμηνεύσει τα περισσότερα έργα τού Μίκη θεοδωράκη και τα πιο πολλά από αυτά έχουν ηχογραφηθεί) είπε : «[…] «Όταν συναντώνται τόσο πολυσχιδείς και πολυπράγμονες άνθρωποι, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εκπληκτικά σφαιρικό…».

Ο Μάνος Ελευθερίου, «[…] Πρέπει να θεωρώ ευλογημένο τον εαυτό μου όχι μόνο επειδή ουσιαστικά ο Θεοδωράκης   μού άνοιξε το δρόμο προς το ελληνικό τραγούδι, αλλά και επειδή ο ίδιος  μελοποίησε τραγούδια μου˙νομίζω εβδομήντα, πρέπει  τόσα να είναι.  Η συνεργασία άρχισε πριν από τη δικτατορία, συνεχίστηκε κατά τη διάρκειά της, στέλνοντάς του διάφορα τραγούδια μέσω ενός ειδικού μέσου προς τη Ζάτουνα˙δεν θα σας πω το ‘ μέσον’ γιατί μπορεί να ξαναγίνει δικτατορία και νά ΄χω μετά και στην υπόλοιπη ζωή μου». Το κοινό γέλασε πολύ με  τα λόγια τού μεγάλου ποιητή. Και συνέχισε «[ … ] βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε την έκδοση ενός λαμπρού ημερολογίου. Δεν ξέρω με ποιές τιμές το κράτος και η πνευματική ζωή τής χώρας θα γιορτάσουν τα 100 πρώτα χρόνια τής επίγειας ζωής αυτού τού μυθικού ανθρώπου, αλλά  το σημερινό ημερολόγιο είναι καρπός μεγάλης έρευνας και μανιακής προσήλωσης τού Γιώργου […]».

Από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο δύο λόγια, «[…]ο Γιώργος Μονεμβασίτης είναι μανιακός με τη συλλογή υλικού. Ο Μίκης είναι ένας μύθος, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία. Εγώ είχα τη μεγάλη τύχη να συνεργαστώ μαζί του, γιατί έχει μελοποιήσει την Ηλέκτρα μου ως όπερα, έχει μελοποιήσει τις Ικέτιδες τού Αισχύλου, ολόκληρη την Ορέστεια τού Αισχύλου, τον Προμηθέα Δεσμώτη, και ταυτοχρόνως το δεύτερο μέρος τής  Συμφωνίας Των Χορικών είναι  ουσιαστικά υλικό από τις Ευμενίδες τού Αισχύλου.[…]»

Η Μαρία Φαραντούρη που μόλις είχε επιστέψει από το εξωτερικό και ήταν με πυρετό , είπε και εκείνη  δυό λόγια από το τηλέφωνο  σε ανοικτή ακρόαση, «[…]Ο Γιώργος Μονεμβασίτης μάς αιφνιδίασε πολύ ευχάριστα[…]»

Ακολούθησε μικρό μουσικό πρόγραμμα-αφιέρωμα στο οποίο συμμετείχαν η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση, η μεσόφωνος Ιωάννα Φόρτη, ο εκπληκτικός κιθαριστής Ιάκωβος Κολανιάν και μία τεράστια έκπληξη… Ο συνθέτης-πιανίστας Ανδρέας Μπουτσικάκης, τον οποίο πρώτη φορά άκουσα από κοντά. Είναι ένας δεύτερος Arcadi Volodos, χωρίς λογοπαίγνια, χωρίς περβολές. Ο ίδιος είναι από μόνος του …«υπερβολή»… Τιμή μας μεγάλη που είναι συμπατριώτης μας. Τί ταχύτητες, τί έμπνευση, τί μοναδικός καλλιτέχνης. Έπαιξε … Μίκη Θεοδωράκη με έναν «διαφορετικό τρόπο». Πρωτάκουστο…

 Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Summary
Article Name
Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη
Description
Ένα ημερολόγιο για τον Μίκη
Author

Share.

About Author