Άμα δεν το πει η tv δεν είναι αλήθεια.

0

Άμα δεν το πει η tv δεν είναι αλήθεια.

(Πώς σερβίρονται τα γεγονότα σε Βοσνία και Ουκρανία)

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Βοσνία και στην Ουκρανία δίνουν πολλή τροφή για σκέψη. Βεβαίως, το Σοκ και το Δέος που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα αλλά και στους λαούς των άλλων χωρών έχει κόψει την όρεξη των περισσότερων για πολιτικές σε βάθος αναλύσεις. Για την πλειονότητα των πολιτών η ενημέρωση από τα Μ.Μ.Ε επιβάλλει απόλυτη συσκότιση για το τι έγινε στη Βοσνία και απόλυτη σύγχυση για το τι έγινε και γίνεται στην Ουκρανία!

Ας δούμε πώς και γιατί η ενημέρωση τείνει να γίνει συνώνυμη με τον αποπροσανατολισμό: Στη Βοσνία υπήρξε μια μεγάλης έκτασης λαϊκή εξέγερση με ταξικά χαρακτηριστικά. Στις 5 του Φλεβάρη, οι απολυμένοι εργάτες από τέσσερα εργοστάσια της Τούζλα οργάνωσαν μια κοινή και μαζική διαδήλωση ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. Γρήγορα, η διαδήλωση πλαισιώθηκε από χιλιάδες εργαζόμενους κι ανέργους και κατέληξε σε άγριες συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και τον τραυματισμό είκοσι ατόμων. Στο χορό των διαδηλώσεων προστέθηκαν οι πόλεις Ζένιτσα, Μόσταρ, Σαράγεβο και Μπίχατς. Χαρακτηριστικό που τρόμαξε την άρχουσα τάξη κι επέβαλε ένα πέπλο σιωπής στην ενημέρωση ήταν αφενός η ταξική βάση των διαδηλώσεων και αφετέρου η πλαισίωσή τους από Βόσνιους Μουσουλμάνους, Κροάτες και Σέρβους. Μπορεί να εκφυλλίστηκαν σχετικά γρήγορα οι διαδηλώσεις αλλά το μήνυμα που μετέφεραν δεν έπρεπε να φτάσει ποτέ στους επίδοξους παραλήπτες, δηλ. τους εργαζόμενους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μιας και το κάλεσμα θύμιζε πολύ το γνωστό: ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

Όσον αφορά στην Ουκρανία, η πληροφόρηση υπήρξε άφθονη αλλά εξόχως επιλεκτική κι αποπροσανατολιστική. Όλα τα σφυριά χτυπούσαν συντονισμένα το όντως διεφθαρμένο καθεστώς του αποχωρήσαντος προέδρου Γιανουκόβιτς κι από την άλλη, αποσιωπούσαν το καπέλωμα της περιορισμένης εξέγερσης από ακροδεξιούς και φασίστες. Καμιά ιστορική αναφορά για το βρόμικο ρόλο των Ουκρανών ναζί στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο και φυσικά καμιά σύνδεση με τους κληρονόμους τους που κεκαλυμμένα έκαναν την «πορτοκαλί» επανάσταση πριν δέκα χρόνια και την «μαύρη κι άραχνη» στις μέρες μας. Όλες οι «δημοκρατικές» φωνές στην Ε.Ε. απαιτούσαν να γίνει σεβαστή η εξέγερση 85.000 πολιτών (σε πληθυσμό 35 εκατομμυρίων!) ενώ πριν λίγα χρόνια απαιτούσαν υπομονή κι εγκαρτέρηση από τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων διαδηλωτών που εκδήλωναν την αγανάκτησή τους για τα σκληρά κι αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης, Ε.Ε και Δ.Ν.Τ!

Είναι όντως θαυμαστές οι προσπάθειες της άρχουσας τάξης να επιβάλλει το NewSpeak, όπως έλεγε κι ο Όργουελ. Αναμένεται να δούμε, όμως, πώς θα λειτουργήσει το μήνυμα από τις δυο χώρες μιας και , εκτός από την τηλεόραση, σήμερα υπάρχει και το δίκοπο μαχαίρι του διαδικτύου που μπορεί να τραυματίσει σοβαρά την «αξιοπιστία» των κρατούντων. Οψόμεθα…

Άμα δεν το πει η tv δεν είναι αλήθεια

 Από τον Δημήτρη Κανταλή

 

 Το περιοδικό δεν συμφωνεί απαραίτητα με τα γραφόμενα από έκαστο αρθρογράφο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση άρθρου ή τμήματος άρθρου χωρίς την αναφορά του ονόματος του περιοδικού και του ονοματεπώνυμου ή ψευδώνυμου του αρθρογράφου.

Summary
Article Name
Άμα δεν το πει η tv δεν είναι αλήθεια.
Description
Ο εκπαιδευτικός και πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Κανταλής εξηγεί πώς και γιατί η ενημέρωση τείνει να γίνει συνώνυμη με τον αποπροσανατολισμό. Αποσιωπήσεις, στρεβλώσεις, έλλειψη ιστορικών αναφορών από τα ΜΜΕ. Σε αντίθεση με το διαδίκτυο. Αυτό το τελευταίο όμως είναι πλήγμα για τον φασισμό των media.
Author

Share.

About Author

Εκπαιδευτικός-Πολιτικός αναλυτής